Ključi & Oddajanje stanovanja

Po resničnih dogodkih...

Imam malo starejše stanovanje v ljubljani. Vanj je bilo vloženo nekaj denarja, nekako Ikea stil, se pravi minimalistično a še vedno kul ter zelo primerno za oddajo, kar mi pomaga pokrivati kredit. Tako med letom oddajam študentom, po večini Erazmus študentom iz tujine. Čez poletje, ko jih ni, pa sem se odločil letos prvič preizkusiti Airbnb. Na začetku je bilo super in nobenih težav. 

Nakar so starejša oz. kar "prva" vrata, malo zbolela ob neštetokratnem odpiranju in zapiranju ter se povesila. Stari panti oz. nosilci so potrebovali resno popravilo, saj zatič ni več zadel v obok vrat in se zato vrata niso mogla zakleniti. Gostje so hoteli iti na izlet in niso zmogli zakleniti stanovanja. Klicarili so me za pomoč, a jaz jim nisem mogel pomagati saj nisem vedel kaj je narobe in hkrati sem bil daleč stran na festivalu. Kaj sedaj?  Poklicati servis, da pridejo na lokacijo ob določenem terminu, ali še bolje, ko gostov ne bo doma, da jim ne uničim načrtov. Ampak kako naj jim dostavim ključe? Na koncu me je rešil bratranec, ki je skočil do stanovanja, po balkansko preučil zadevo in pokazal gostom, da če malo privzdvignejo vrata jih lahko zaklenejo. Sem mislil, da sem rešil zadevo, s tem, da povem novim gostom, kako naj ravnajo z vrati in vse bo kul. Ne.
Gostje niso sporočali kdaj pridejo, ko so, pa so zamujali, po več ur. Dogovorjeni smo bili ob 4ih pred stanovanjem, prišli so malo pred deveto uro zvečer. In to Danci, ki naj bi bili kot Nemci, točni.  Mladim se očitno ne mudi in se tudi ne sekirajo kdaj pridejo. Nekateri tudi pač nimajo te naravne uvidevnosti, da bi vsaj javili. A sem povedal, da nisem iz Ljubljane?!

Spet sem po balkansko rešil situacijo :) V bližnjem baru, kamor sem se večkrat odpravil na kavo, sem se sprijateljiv z osebjem ter se zmenil, da lahko ključe puščam pri njih. Sicer malo s cmokov v grlu, ker ne poznam ljudi, pa tudi tam se menja ogromno ljudi preko dneva in slučajno lahko kdo ujame to na ušesa. Ni bilo druge in tako sem pripravil napotke za goste ter jih pošiljal v ta bar, malo stran od stanovanja, kjer so dvignili ključe. Super, vse štima :)

Ker je bilo gostov čedalje več, sem se odločil najeti čistilni servis, ki se mi je zdel malo drag, ali vseeno vredna naložba, če je med odhodom prejšnjih in prihodom novih gostov le malo časa za čiščenje. Moram reči, da sem bil že s prvim čiščenjem razočaran in sem klical za ponovno čiščenje stanovanja, saj so spregledali več kot očitne stvari. Pa sam nisem nek ljubitelj čiščenja in to tudi prepogosto ne izvajam, ampak nad njihovo osnovo sem bil resnično neprijetno presenečen, osnovna higiena je pa osnovna higiena! Poleg tega so mi zlomili uro, noge so dobile nekatere prevleke in še par drugih stvari. Poleg tega sem moral predati ključe popolnim tujcem in jim zaupal, da bodo pošteni ter vedno očistili stanovanje, ko bo potrebno. Dobil sem le Excell razpredelnico kamor sem vpisoval datume čiščenja. Ogromno je bilo napak in zamujanj, zamenjav itd. Ko je bilo res malo časa med obiski gostov sem jih klical in pisal a jih nisem uspel priklicati, tako, da sem se bal ali so sploh prišli čistit in se med službo (ponavadi med malco), delam pa v Ljubljani, hodil gledat ali je očiščeno. Saj nisem imel nobene informacije ali je čistilni servis vstopil v stanovanje in počistil ali ne. 

Začel sem razmišljati kako bi vse te težave lahko rešil, da ne bi gostov čakal v nedogled, da ne bi ključev več dajal popolnim tujcem, da se vrata ne bi več zatikala, da bi na daljavo odprl vrata servisu v primeru nuje, da bi vedel kdaj je vstopil čistilni servis... in predvsem, da bi pomiril svoje živce.

Skupna stvar vsem zgoraj naštetim težavam so KLJUČI! Ključi, ki bi odpirali vrata, tudi na daljavo, ki bi se narisali v rokah gostov, po potrebi servisa, ki bi mi sporočali vhode čistilnega servisa itd. Se pravi neki virtualni ključi oz. neka pametna ključavnica.

Za slednje sem že slišal in se lotil raziskave. Našel sem jih ogromno in začel primerjati. Vse so se mi zdele dokaj v redu, le da imajo vse eno veliko pomanjkljivost. Jaz imam stanovanje v bloku, le te pa odpirajo le vhodna vrata v stanovanje, saj se montirajo v sama vrata oz. bolj natančneje v ključavnico oz. na njo. In kako naj odprem gostom še blokovska vrata? Še vedno nisem rešil težave.

Kmalu nadaljujem...

Leave a comment